Στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των σμαραγδιών

Το Emerald είναι το πιο πολύτιμο στολίδι της ομάδας του βήρυλλου. Το βηρύλλιο έχει σκληρότητα Mohs 7,5-8 (μέγιστο 10), το οποίο χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της σκληρότητας των ορυκτών.Εξ ορισμού, τα σμαράγδια είναι μεσαίου έως σκούρου πράσινου χρώματος και χρωματίζονται από χρώμιο. Όσο ισχυρότερο είναι το πράσινο, τόσο μεγαλύτερη είναι η τιμή. Το πράσινο βηρύλλιο που χρωματίζεται από βανάδιο αναφέρεται ως πράσινο βηρύλλιο για συντομία. Μετά τον προσδιορισμό του χρώματος, η αξία του καθορίζεται από την καθαρότητα παρόμοια με αυτήν του διαμαντιού. Ένας καθαρός πολύτιμος λίθος θα φέρει μεγάλη αξία, αλλά ένα σμαράγδι χωρίς εγκλείσματα δείχνει ότι η πέτρα έχει υποστεί επεξεργασία  ή είναι συνθετικό.Η καθαρότητα των σμαραγδιών εξαρτάται από τον αριθμό, το μέγεθος και τη θέση των εγκλεισμάτων στον λίθο. Έχουμε τέλεια σαφήνεια μόνο όταν έχουμε υψηλή ποιότητα. Τα σμαράγδια είναι συνήθως ημιδιαφανή, διότι τα περιεχόμενα μας δείχνουν τις γεωλογικές τους ιδιότητες.

Ορυχεία σμαραγδιών

Ο σημαντικότερος παραγωγός είναι η Κολομβία. Η εκμετάλλευσή τους ξεκίνησε από τους Ίνκας πολύ πριν φτάσουν οι Ισπανοί. Το ορυχείο Muzo συνεχίζει να παράγει σμαράγδια υψηλής ποιότητας.

Άλλες χώρες παραγωγής είναι: Βραζιλία, Η.Π.Α., Ουράλια Όρη, Ζάμπια, Ζιμπάπουε, Ινδία, Πακιστάν και Αυστραλία.

Το όνομα προέρχεται από την παλιά γαλλική λέξη «esmeralde» , η οποία προέρχεται από την ελληνική λέξη « σμάραγδος » που σημαίνει « πράσινη πέτρα » .

« Μεγάλος Μογγόλος »

Ένα από τα μεγαλύτερα σμαράγδια του κόσμου είναι ο λεγόμενος « Μεγάλος Μογγόλος ». Χρονολογείται από το 1695, ζυγίζει 217 καράτια, και έχει χαραγμένες στη μία όψη προσευχές και στην άλλη όψη ένα λουλούδι, πουλήθηκε το 2001 από τον οίκο Christie's του Λονδίνου, στην τιμή των 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

 mogolos