Το διαμάντι είναι το πιο σκληρό υλικό στη φύση και ταυτόχρονα το πιο ακριβό και πιο δημοφιλές υλικό. Το όνομά του προέρχεται από τα ελληνικά "adamas", που σημαίνει αδάμαστος, επειδή η σκληρότητα του καθιστά αδύνατη την επεξεργασία.
ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑ
Η σύνθεση του διαμαντιού είναι καθαρός άνθρακας, όπως ο πιο δημοφιλής γραφίτης στα μολύβια μας. Αλλά στο στάδιο του σχηματισμού διαμαντιών, πριν από περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια, συνυπάρχουν σπάνιες συνθήκες πολύ υψηλής πίεσης και πολύ υψηλών θερμοκρασιών για να μετατραπεί ο άνθρακας σε διαμάντι. Η σκληρότητά του είναι 10 στην κλίμακα Mo και είναι η υψηλότερη στη φύση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει υλικό για να χαράξει το διαμάντι, έτσι το διαμάντι παραμένει αμετάβλητο.
ΓΕΜΟΛΟΓΙΑ
Για έναν γεμολόγο να περιγράψει πλήρως ένα διαμάντι, αρκούν 4 χαρακτηριστικά που το καθορίζουν και καθορίζουν την αξία του. Λόγω του τεράστιου δημόσιου ενδιαφέροντος για τα διαμάντια και φυσικά λόγω πολλών αντιπαραθέσεων που σχετίζονται με την αποτίμησή τους, καθιερώθηκε το πρότυπο αποτίμησης, δηλαδή τα 4 C.Το 4C είναι 4 παράμετροι που περιγράφουν το διαμάντι με μεγάλη ακρίβεια. 4 C είναι: βάρος, καθαρότητα, χρώμα και επιφάνεια κοπής. Επομένως, οι ειδικοί μπορούν να αναγνωρίσουν το βάρος του διαμαντιού των 2 καρατίων, την καθαρότητα VS1, το χρώμα F και την εξαιρετική φωτεινότητα, καθώς και την τρέχουσα αξία του.
ΔΙΑΣΗΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ
1) Cullinan . Το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ. Ακατέργαστο ζύγιζε 3.106 καράτια Βρέθηκε το 1905 στη νότια Αφρική, και πήρε το όνομα του από τον ιδιοκτήτη του ορυχείου όπου βρέθηκε. Το δώρισαν στον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο τον VII, για τα γενέθλιά του το 1907. Κόπηκε σε πολλά μεγάλα και εντυπωσιακά μπριγιάν, το Cullinan I, 530 καράτια, το μεγαλύτερο επεξεργασμένο διαμάντι που υπάρχει και στολίζει την κορυφή του Αγγλικού στέμματος, το Cullinan II ,317 καράτια, και πολλά ακόμη.
2) Excelsior. Βρέθηκε από έναν εργάτη το 1893, στα ορυχεία της De Beers στη νότια Αφρική. Κόπηκε το 1904 στο Άμστερνταμ σε 21 μπριγιάν.
3) Ορλώφ . Ζύγιζε 193 καράτια και βρισκόταν στο σκήπτρο του τσάρου της Ρωσίας.
4) Το Darya-i-Nur το οποίο βρισκόταν στο στέμμα του σάχη της Περσίας.
ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ - ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ
Η σύνθεση των τεχνητών διαμαντιών είναι παρόμοια με εκείνη των φυσικών διαμαντιών, αλλά δεν παράγονται στη φύση, αλλά παράγονται σε εργαστήρια. Ακόμη και οι ειδικοί, είναι δύσκολο να τα διακρίνουνε από τα φυσικά. Ο αριθμός των συνθετικών διαμαντιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κοσμημάτων είναι μικρός. Κυρίως συνθετικά είναι τα διαμάντια άνω του 1,5 καρατίου γιατί τα φυσικά σπανίζουν σε αυτά τα μεγέθη. Οι απομιμήσεις, είναι άλλα υλικά που η εμφάνισή τους μοιάζει με το διαμάντι, και τα χρησιμοποιούμε λόγω χαμηλότερου κόστους για να υποκαθιστούν τα διαμάντια.